עבירת אי עצירה בתמרור עצור מצויה בסעיף 64 ד' לחוק התעבורה. הרציונאל שעומד בבסיס האיסור כפול: זהירות בכניסה לצומת מסוכן; וכן אלטרנטיבה להוראות תנועה במקרה של רמזור פגום. ניתוח סעיף 64 ד' מעלה את קיומם של שני רכיבים בעבירת העצירה: ראשית, מוטלת על הנהג החובה לעצור לפני קו העצירה המסומן על הכביש; שנית, עליו לתת זכות קדימה בתנועה אליה הוא עתיד להשתלב. מהי הענישה על אי עצירה בעצור, מה ניתן לעשות ומדוע חשוב להיוועץ בעורך דין תעבורה?
מהי הענישה באי עצירה בתמרור עצור?
נהג שקיבל דו"ח בשל אי עצירה בתמרור עצור, יהיה חשוף לשני סוגי ענישה עיקריים:
- פסילה מנהלית – זו כוללת הזמנה לבית משפט וכן 10 נקודות. משמעות פסילה מנהלית היא שקצין משטרה רשאי לשלול את רישיונו של הנהג לחודש ימים. פסילה מנהלית תהיה רלוונטית, לרוב, במקרים של יצירת סיכון לתנועה תוך התפרצות לכביש של הנהג.
- ברירת משפט – זוהי האלטרנטיבה לפסילה מנהלית, והיא כוללת מתן דו"ח כספי על סך 250 ₪ וכן 4 נקודות. ברירת משפט תהיה רלוונטית במקרים "קלים" יותר, שמיוחסים לרוב לחוסר תשומת לב של נהג שגלש לצומת שלא בזהירות.
מה אפשר לעשות כאשר מקבלים דו"ח על עצור?
מרגע שנהג קיבל דו"ח על אי עצירה בעצור, עומדות לו מספר אפשרויות:
1. לשלם את הדוח ועל ידי כך ירדו הנקודות – חשוב לשים לב שיש להקפיד לשלם את הדו"ח בזמן. כל עיכוב עלול לגרור הוצאות נוספות הקשורות בדמי פיגורים, למשל. ביטול נקודות הוא רכיב משמעותי, ולכן כדאי לבדוק היטב אם הוא אפשרי.
2. להגיש בקשה להישפט בבית מהשפט לתעבורה תוך 90 יום ולערער על הדו"ח שהתקבל. יש לשלוח את הערעור לכתובת המצוינת בגוף הדו"ח.
3. ליצור קשר עם עורך דין תעבורה למטרת ייעוץ ובחירת האפשרות הטובה ביותר. חשוב לדעת שיש משמעות מרובה לנסיבות בהן בוצעה העבירה. יש נתונים שבהתקיימם הענישה תהיה חמורה או מקלה יותר: נהג חדש, למשל, עלול לשאת בעונש כבד יותר. אם התרחשה תאונת דרכים כתוצאה מעבירת התנועה, הענישה עשויה להיות כבדה יותר. באופן דומה, במקרה שהנהג גם לא עצר וגם לא נתן זכות קדימה, הענישה תהיה חמורה יותר מאשר במקרה בו התקיים רק אחד מרכיבי העבירה. עורך דין תעבורה, שבקי בנושא ומבין היטב את הנסיבות הנתונות ומשמעויותיהן, יכול לסייע בהקטנת הדו"ח, מניעת שלילה ואף ביטול נקודות.
מהם השלבים של משפט על תמרור עצור?
במקרה שבו נשלח זימון לבית משפט או שהנהג ביקש להישפט, יתקיים הליך משפטי-פלילי. כהליך פלילי, הוא ייפתח בהקראת כתב אישום, ובעניינו, דו"ח התנועה שניתן. לאחר מכן, המשפט יכול להתפתח בשני כיוונים מרכזיים:
· סירוב להודות בעבירה הנטענת ובמיוחס לו. בנסיבות כאלה, המשפט יתקדם לשלב הוכחות בו הן הנהג והן הפרקליטות יצטרכו להוכיח בראיות ובעדויות את מה שהתקיים לגרסתם באירוע. הראיות שיביא הנהג תבקשנה להראות חוסר-אפשרות של הנהג לראות את התמרור ולחלופין, חוסר-אפשרות של השוטר לראות את הנהג מבצע את העבירה.
· הודאה באשמה עם או בלי הגעה הסדר טיעון. הסדר טיעון הוא מצב שבו הצדדים מגיעים ביניהם להסכם, במסגרתו תומר העבירה הנטענת בעבירה קלה יותר. בתמורה, הנהג יודה באשמה. ככל שיושג הסדר טיעון, השלב הבא יהיה שלב ההוכחות לעונש – ובמסגרתו, ניתן יהיה לבקש ענישה מופחתת, שעשויה לכלול את הפחתת הקנס, ביטול שלילה ואף ביטול נקודות.
סיכום
פעמים רבות נהגים מקבלים דו"ח משטרה בגין עבירה שהנהג סבור שלא נעשתה, או דו"ח הכולל ענישה שהנהג לא סבור שמתאימה לאירוע. אם קיבלתם דו"ח ואתם מרגישים שנעשה לכם עוול, דעו: יש אפשרות לערער על הדו"ח גם בלי לפגוע בכיס או בנקודות. תוכלו להתייעץ עם עורך דין תעבורה מומחה בתחום, להתייצב בבית המשפט ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר עבורכם: לשלם פחות, להמשיך ולהחזיק ברישיון הנהיגה ו"לזכות" בביטול נקודות.